Gecertificeerd paardentandarts 


Gecertificeerd paardentandarts  -  Horse Dental Birgit Heijink 
 
Afbeelding invoegen 

Afwijkingen en gevolgen bij een slecht gebit van uw paard

De gebitsproblemen bij een slecht gebit van uw paard zijn niet altijd direct zichtbaar, echter kunnen deze grote gevolgen hebben voor het paard.
Doordat een paard vandaag de dag niet meer 18 uur per dag in de vrije natuur graast, is er geen sprake van de normale slijtage  van de tanden van het paard. Hierdoor ontstaan er afwijkingen in het gebit. Door het menselijk aanleveren van voorgeselecteerd voer zonder ruwe materialen is er geen sprake meer van deze natuurlijke slijtage. Hierdoor is de kans groot dat het gebit uit balans raakt en gebitsproblemen bij het paard ontstaan.

De afwijkingen in het gebit van het paard

Enkele afwijkingen die hieruit ontstaan zijn:
- scheefgroei van de tanden
- te lange kiezen en tanden van het paard
- niet-sluitende kiezen waardoor de maalfunctie belemmerd wordt
- haken die in de wangen van het paard snijden
Doordat het gebit van het paard niet optimaal in balans is, zal het paard het voedings-en maal proces zo veel mogelijk vermijden waardoor belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. De kaak beweging die voor het fijnmalen van de voeding zorgt, is extreme pijnlijk voor een paard dat haken op de kiezen heeft. Hierdoor blijft het voer zo grof als het ingenomen is, waardoor de vertering niet optimaal is. Dit resulteert in vermagering en conditie-en energie verlies. Daarnaast verstoren gebitsproblemen een correcte functie van het bit tijdens het rijden, wat een optimale sportprestatie belemmerd.

​De gevolgen

Deze afwijkingen hebben in eerste instantie grote gevolgen voor het paard. Indien het paard echter actief in de sport is, dan ook voor de sportieve prestatie en alle belanghebbenden hiervan. Daarnaast zorgt de slechte vertering van het grof gemalen voer voor verstoppingen waardoor de kans op koliek toeneemt.

Voorkomen en oplossen

Een behandeling van het gebit, minimaal een keer per jaar, kan deze gebitsproblemen bij het paard voorkomen. Het gebit van het paard wordt uitgebalanceerd zodat het gebit weer normaal functioneert. Daarnaast worden de haken elektrisch van de kiezen geveild en de snijtanden weer passend op elkaar gezet. Hierdoor is het gehele gebit weer optimaal functioneel en belemmerd het paard niet meer in de dagelijkse maal processen.


Ik werk met de modernste apparatuur.  
Zo rustig mogelijk en uiteraard paard vriendelijk. 

Ook zijn behandelingen van  Shetlanders en ezels  mogelijk. 

Neem gerust vrijblijvend contact met me op.
Afbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegenAfbeelding invoegenAfbeelding invoegen